Пасти для чищення ствола зброї

На даний момент є два види пасти, розглянемо їх призначення докладніше:

Паста J-B Bore cleaner була розроблена в 1960-х роках Джимом Бробстом для швидкого та ефективного чищення зброї. Паста видаляє нашарування кольорових металів з поверхні нарізів зброї, пороховий нагар та молібденовий наліт (якщо для стрілянини використовуються кулі з молібденовим покриттям).

Полірувальна паста J-B Bore Bright – поєднує в собі відмінний розчинник міді та абразив поліруючий ствол. Застосування полірувальної пасти підвищує точність та знижує складність наступних чисток ствола. Для нового або просто не обкатаного ствола рекомендую використовувати пасту, що полірує, незалежно від проблем з видаленням міді.

Для чистки необхідно мати шомпол для чищення гвинтівки (наприклад Dewey) з насадкою під спеціальні войлочні патчі Ballistol або VFG (патчі підбираються відповідно до калібру зброї).

Паста J-B

Чищення зброї за допомогою пасти

Для чищення ствола паста наноситься на патч, який намотаний на нейлоновий йоржик трохи меншого розміру ніж діаметр ствола (також дуже зручно використовувати повстяні патчі Ballistol \ VFG та спеціальний вішер для них). Дульний зріз гвинтівки під час чищення обов'язково закривається, щоб патч не виходив з каналу ствола під час чищення. Періодично патч змінюється на новий. Після закінчення чищення залишки пасти обов'язково повинні бути видалені зі ствола за допомогою наявних засобів для догляду за зброєю.

Застосування паст при чищенні стволів також є протидією карбоновим відкладенням. Рекомендується застосовувати для чищення каналу ствола після кожних двохсот пострілів.